Hoe weet je dat je blogartikel goed is?

.

Dat is ook weer zo’n vraag… een vraag die ik in al mijn trainingen beluister bij elke ondernemer. Een vraag die mij al een tijdje bezig houdt en waarvan ik heb ontdekt dat er niet maar één antwoord is. Hoe komt dat eigenlijk? Zou je dat niet graag willen weten?

Wat als je niet weet of je blogartikel goed is?

Goed

Misschien herken jij het wel dat je bij het schrijven van je blogtekst twijfelt of aarzelt. Ik heb dit zelf in ieder geval wel een tijd gehad toen ik net was gestart met bloggen voor mijn vorige bedrijf. Is het onderwerp wel goed? Is dat wat ik schrijf wel goed? Is mijn schrijfstijl wel goed? Is het niet te simpel wat ik schrijf? Twijfel dus. En dat voelt niet lekker. Het maakt je onzeker en zo kost bloggen je onnodige veel M.E.S.T. = Moeite Energie Stress en Tijd. Geloof me: ik weet het allemaal uit eigen ervaring. Ik ben daar geweest. Ik heb het boek gelezen en ik heb het T-shirt gekocht, om het zo maar eens te zeggen. En ik werd daar niet vrolijk van. Jij vast ook niet, als je dit herkent…

Wat betekent dat voor jou, niet weten of je goed schrijft?

Het gaat namelijk veel verder dan een M.E.S.T.-overschot… Want door die M.E.S.T. ben je dus al ver van tevoren bezig met twijfel en aarzeling. Daardoor ga je het kiezen van een onderwerp en het beginnen met schrijven voor je uitschuiven. Uitstellen dus. Met als gevolg dat je moet schrijven vlak voor dat je weer een blog wil publiceren. Het kost al moeite en door het uitstellen komt er ook nog extra tijdsdruk op. Het gevolg is dat je dan niet lekker ontspannen in de flow schrijft. En de twijfel of het goed is wat je schrijft wordt daarmee eerder groter dan kleiner. Je zit in een vicieuze cirkel. En zo is bloggen niet echt leuk voor je. En kom je inderdaad niet tot je beste teksten.

En nu? Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel van twijfel?

Hoe bepaal je dan wel of je blogartikel goed is?
Dit ga ik je vertellen in 5 stappen.

Stap 1
Allereerst vertel ik je het goede nieuws: je blogartikel is goed! Ja, dat is het echt! Want jij bent expert op jouw vakgebied en wat je in je blog deelt, is dus altijd waardevol, dus ook goed. Ga daar gewoon vanuit.

Stap 2
Besef dat er onderscheid is tussen 2 facetten die allebei relevant zijn:
a) Wat bepaalt dat je blogartikel goed is?
b) Wie bepaalt dat je blogartikel goed is?

Het antwoord op vraag a) is: jij zelf, omdat je blogt en blijft bloggen.
Het antwoord op vraag b) is: je lezer

Stap 3
Vertrouw op jezelf
In hoeverre bepaal jij zelf dat je blogartikelen goed zijn? Nou, dat zit zo: je beste blogtekst is altijd je volgende blogtekst. Waarom? Omdat je alleen beter wordt in iets als je het doet en het ook blijft doen. Bij het schrijven van elk volgend blogartikel ben jij een ervaring rijker. Heb je feedback gehad van je lezers. Dat neem je automatisch mee in je volgende artikel. Vertrouw daar op. En controleer het zo af en toe door terug te kijken wat jouw groei als blogger is geweest tussen hoe je begon en waar je nu staat.

Stap 4
Vertrouw op je lezers
In hoeverre bepalen je lezers dat je blogartikel goed is? Ja, precies! Door de reacties die je lezers geven. Lees vooral ook mijn artikelen over 1) de waarde van reacties op je blog en 2) wat je allemaal kunt met die reacties…. Jouw lezers geven jou feedback. Waardoor jij jouw volgende artikelen nog beter kunt maken. Beter voor je lezers…

Stap 5
Heb vertrouwen
Laat je niet gek maken! Vooral niet door jezelf 🙂
Vertrouw op jezelf. Vertrouw op je kennis en ervaring. Vertrouw op de kracht van bloggen en vertrouw op je lezers. Artikel voor artikel schrijf je elke volgende keer je beste blogartikel, gewoon omdat je het doet. Hoe gaaf vind je dat om te beseffen? Dit vertrouwen heeft mij enorm geholpen. Vertrouwen hebben in dat wat ik nu doe en nu schrijf goed is. En dat juist met het schrijven van dit artikel ik mezelf in staat stel om van mijn volgende artikel en nog betere tekst te maken.

Dit is geen nieuw concept, hoor! Dit is de kracht van herhaling. Oefening baart kunst, weet je wel? Zo fijn dat dit voor bloggen ook werkt 🙂

Jaaaaa! Nu ben ik heel benieuwd naar jou! Worstel jij wel eens met de vraag of je blogartikel wel goed is? Wil je dat delen hier op mij blog? Ik vind het heel waardevol om te weten, zodat ik je verder kan helpen. Het is dus niet alleen leerzaam voor jou, maar ook voor de andere lezers van mijn blog.

 

Uitnodiging implementatiesessie

En wil jij altijd in de flow schrijven? Zonder een overschot aan M.E.S.T. ? Kom dan vooral naar mijn implementatiesessie. Tijdens mijn sessie help ik jou werkelijk in de flow en zonder M.E.S.T. een blogartikelen schrijven op een manier die jou gaat helpen om van je blog een succesvolle marketingmachine te maken.

Kom dan aanstaande donderdag naar het BlogCafé – ik heb nog een paar plaatsen vrij. Dus wacht niet langer en reserveer nu jouw plek via https://saskiavanderiet.nl/blogcafe/
MAAR – let op: mijn sessie ik echt alleen bedoeld voor ondernemers die goede blogartikelen willen schrijven vanuit de flow en die tijd en energie willen investeren in zichzelf.

Ik kijk uit naar je komst!

Leave your Legacy
Saskia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *