Laat jij je wel eens lijden door angst?

 

Ja, je hebt gelijk. Daar staat lijden, in plaats van leiden. Een bewuste woordkeuze 🙂
Want angst leidt tot lijden.
Mijn levensreis heeft me namelijk op een punt gebracht dat ik nu besef hoeveel ik mezelf heb laten lijden. Door angst over dat ik niet goed genoeg zou zijn als mens.

BA-B1613_angst

 

Onbewust, he? Ik had er geen idee van. Maar nu ik het wel weet, kan ik er iets aan doen. En omdat ik zo vaak van ondernemers zoals jij hoor dat ze angst hebben over allerlei dingen rondom bloggen, wil ik met je delen hoe je niet langer hoeft te lijden. Zou het niet fijn zijn als jij er ook iets aan kan doen?


Wat is angst?

Angst is twijfel, angst is verlammend en angst lijkt ongrijpbaar. Angst om echt te schrijven in je blog wat je wil schrijven. Angst om het voor te lezen tijdens een training. Angst om jezelf bloot te geven. Angst om je blog te publiceren. Angst om je blogartikelen onder de aandacht te brengen, breeduit te delen via sociale media. Angst voor wat mensen gaan vinden van je blogartikelen? Zijn ze wel waardevol, zijn ze wel goed genoeg, geef je niet teveel weg, is je schrijfstijl wel leuk, verlies ik zo geen klanten, wie zit nou op mij te wachten? Wat herken jij daar zelf van?

Wat nog veel erger is, is dat angst je laat lijden. En dat jij je laat lijden door angst. Wat ik daarmee bedoel? Nou, je lijdt eigenlijk niet vanwege die angst, maar doordat je je eigen angst gelooft. Angst zit namelijk in je hoofd en in je gedachten en in de woorden die je gebruikt.

Angst kan je verblinden.
Angst zit in je hoofd, in je gedachten.
Angst kan verlammen.

Waar komt die angst dan vandaan?

Wat ik zelf heel intens heb ervaren dat angst voortkomt uit een angst voor tekort. Tekort aan liefde. Tekort aan zelfvertrouwen, compassie, zelfliefde, eigenwaarde. En niet omdat dat tekort er is. Nee, die angst komt voort uit wat je denkt en – veel belangrijker nog – dat je gelooft wat je denkt.

En jonge, ben ik daar goed in geweest. Al ruim 50 jaar lang ben ik daar heel goed in geweest. Angstaanjagend goed in geweest…

Gelukkig herken ik het tegenwoordig. En elke keer steeds sneller. En ik heb geleerd hoe ik mijn angst kan bezweren. En vervolgens te doen wat mij te doen staat. Te doen waar ik echt in geloof. Te bloggen waar ik over wil bloggen. Niet vanuit mijn gedachten, maar vanuit mijn hele zijn. Vanuit mijn hoofd, mijn hart, mijn handelen. Vanuit liefde en compassie, naar mezelf en naar mijn klanten. Vanuit de complete Saskia zeg maar. Vanuit de mens die ik van nature ben.

Daarom deel ik graag en vanuit liefde en geluk met jou hoe ik mijn angst bezweer (of misschien beter gezegd op laat lossen) en tot actie over ga. Dit is wat ik doe, ik:

Voel de angst
Erken de angst
Accepteer de angst
Geef mezelf toestemming dat de angst er is
Ga stil zitten, alleen
Concentreer me op mijn ademhaling
Doe niets
Praat met niemand
Blijf zitten
Laat mijn gedachten komen en gaan
Communiceer met niemand
Doe niets
Blijf zitten tot het over is
Voel wat ik voel
Wacht tot ik rustig en helder ben
Voel dat de gedachte is opgelost
Besef dat ik kan kiezen wat ik wel en niet geloof

En dan?

Dan heb ik helder wat ik wil. Dan kom ik in actie. Dan schrijf ik wat ik wil schrijven. Zoals dit blogartikel, dat ik heb geschreven vlak nadat ik uit het lijden van mijn angst was gestapt. Angst over wat je ervan zou vinden. Angst over of het geloofwaardig zou zijn. Angst over of dit wel is wat je wil lezen… allemaal gedachten van mij. Gedachten die ik niet wil geloven…

Ik hoop uit het diepst van mijn hart dat jij iets hebt aan dit artikel. Dat jij je niet meer laat lijden door angst voor bloggen, schrijven, delen of wat dan ook. Je zou me dan ook geen groter plezier kunnen doen dan te reageren. Laat je in jouw reactie weten wat jouw grootste inzicht is na het lezen van dit artikel.

. . . . .    ~ ~ ~ ~ ~ ~   * * * * *  ~ ~ ~  * * * * *  ~ ~ ~  * * * * *   ~ ~ ~ ~ ~ ~   . . . . .

Gratis implementatiesessie

En durf jij nu echt jezelf te laten zien in je blogteksten? En zou je met het BlogRecept snel en authentiek goed converteerbare blogartikelen willen schrijven?  …. kom dan aanstaande donderdag naar het BlogCafé – dit is een gratis implementatiesessie voor ondernemers die willen bloggen met impact. Klik om je direct aan te melden op deze link: https://saskiavanderiet.nl/blogcafe/

Ik kijk uit naar je komst!

Leave your Legacy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *