Hoe waardeloos is jouw blog?

 

waardeloos reactieWat is dat nou voor vraag?

Natuurlijk is je blog niet waardeloos! Nee, dat geloof ik ook niet.

Maar weet je wel dat wel zeker? Wanneer jij geen reacties krijgt op je blogartikelen, hoe weet je dan of het gelezen wordt en of lezers het waardevol vinden? Ik geloof dat een blog zonder reacties wel degelijk waardeloos is. Vooral voor jezelf. Mag ik je uitleggen waarom ik dat zo zie?

 

Ik ben toch zichtbaar? Waarom heb ik dan ook nog reacties nodig?

Een blog zonder reacties is als een leerkracht voor een lege klas. Je doet je verhaal, maar je weet niet of je wordt gehoord. Je maakt jezelf zichtbaar, maar je weet niet of je wordt gezien. Je geeft waarde, maar je weet niet of het gewaardeerd wordt. Je biedt hulp, maar je weet niet of er iemand mee geholpen is.

waardeloos reactie

 

 

 

 

 

Zonder reacties kun je je zelfs afvragen of je blog wel waarde heeft, omdat je niet weet of er überhaupt iemand is die je blog gelezen heeft…

Wat is het effect van het ontbreken van reacties voor bezoekers?

Bezoekers zijn – zeg maar – potentiële lezers. Ze belanden op je blog en zien daar jouw blogartikelen. Ze zien dat je al een flink aantal artikelen hebt gepubliceerd en ze beschouwen jou als een deskundige op jouw vakgebied en verwachten dat jouw blogartikelen antwoord geeft op hun vragen en problemen.

Wat die bezoekers ook zien is dat er geen of weinig reacties zijn gekomen op al die artikelen. Reken maar dat dit opvalt bij de bezoekers. Dat die bezoekers dan ineens heel anders tegen jouw deskundigheid aan gaan kijken. Ze denken misschien wel dat je niet geloofwaardig bent, of dat je de content niet interessant is.

Kortom, een goede indruk maak je hier niet mee. En wanneer dit gebeurt, heb jij er geen weet van. Eerlijk is eerlijk, je hebt geen idee hoeveel mensen mentaal afhaken en hun eigen gedachten vormen over wat je schrijft. Sterker nog, een blog zonder reacties is waardeloos en kan heel schadelijk zijn voor je reputatie en nog slechter voor je bedrijf dan helemaal geen blog hebben. Dat wil je toch voorkomen?

Wat is de uitwerking van het ontbreken van reacties op jou?

En dan ben je er zelf ook nog. Je legt je hele ziel en zaligheid in je blogteksten. Je deelt oplossingen, kennis, informatie en systemen. Allemaal vol passie voor je klanten en je lezers. En dan blijven de reacties uit. Au. Dat doet zeer. Ik weet dat nog heel goed, uit eigen ervaring. Je wordt er onzeker van, je gaat aan jezelf twijfelen en bloggen wordt een last in plaats van een lust. Leuk is bloggen dan allang niet meer. Tijd dus voor een verandering. Tijd voor een oplossing, vind je ook niet?

Wat kun je doen om meer reacties te krijgen?

Gelukkig kun je er zelfs iets aan doen. En niets van wat je kunt doen en wat ik hier met je deel is moeilijk. Het is eigenlijk verbazingwekkend simpel. Hieronder vind je een lijst van acties die je kunt nemen om reacties te krijgen. Ik heb ze allemaal zelf gedaan en doe dit nog steeds, dus alles wat je hier ziet is getest en bewezen. Hier komen ze:

Vraag om reacties

 • Vraag mensen persoonlijk
 • Vraag in groepen
 • Vraag op je blog (cta)
 • Vraag via sociale media

Vraag één iemand te reageren voordat je blog wordt gedeeld en verspreid. Dit werkt motiverend: mensen reageren eerder als ze al een reactie zien staan.

Deel je artikelen

 • Via alle relevante sociale-mediakanalen
 • Met je contacten
 • Via de mail
 • Persoonlijk met elke nieuwe connectie op sociale-mediakanalen

Beloon lezers die reageren

 • Met een weggever
 • Een bedankje per mail
 • Met aandacht: jouw antwoord op hun vraag

Beantwoord zelf de reacties op je blogartikel

Dit is persoonlijk en respectvol. Je laat de lezer die de moeite heeft genomen om op jouw blogartikel te reageren weten dat je het hebt gezien en dat je dat ook waardeert. Je gaat zo een dialoog aan op je blog, en dat werkt heel motiverend. Je voedt op die manier ook de connectie tussen jezelf en je lezers. Dit doet wonderen voor je zichtbaarheid en geloofwaardigheid.

Hoe je vervolgens al die reacties goed kunt benutten voor je bedrijf, kun je in dit artikel lezen, waarin ik uitleg wat je met al die reacties eigenlijk aan moet.

DUS: je kunt aan de slag! Ook als het niet meteen effect heeft, blijf deze acties uitvoeren en dan gaan die reacties er echt komen.

[rad-hl]Ja, en nu vraag ik aan jou om een reactie achter te laten. Vertel me welke actie jij NU gaat nemen om (meer) reacties op je blog te krijgen![/rad-hl]

En dan beloon ik jouw reactie met een lijstje vragen die je kunt stellen aan iemand die jij wil verzoeken om vóór je publicatiedatum van je blogartikel al een reactie achter te laten.

En nu je dit toch leest, nodig ik je van harte uit voor het BlogCafé – dit is mijn gratis implementatiesessie voor ondernemers die snel, authentiek en effectief willen bloggen voor hun bedrijf. Klik om je direct aan te melden op deze link: https://saskiavanderiet.nl/blogcafe/

Ik kijk uit naar je komst!

Leave your Legacy
Saskia