De bevrijding van systematiseren

 

Een terugkerend thema van bloggen is dat er altijd wel iets is wat je kan remmen. In een reeks artikelen over blogremmers – zo noem ik ze maar even voor het gemak – wil ik je oplossingen bieden voor dat wat je kan remmen. Eén van de krachtigste oplossingen is die van systematiseren. Systematiseren geeft namelijk bevrijding. Systematiseren werkt zo bevrijdend dat je helemaal in de flow kan schrijven. Wat? Geloof je dat niet? Oké, dat kan ik begrijpen. Zou ik een jaar of tien geleden ook totaal niet hebben geloofd. Gewoon omdat ik me daar niets bij voor kon stellen. NIETS… schrijven was voor mij hard werken: een denkproces dat veel moeite kost en stress opleverde. En toch ben ik daarvan bevrijd.

Bevrijding

MAAR… Waaraan merk je eigenlijk dat je wordt geremd? Dat is namelijk niet altijd duidelijk. Hieronder staan misschien een paar herkenbare uitspraken en gevoelens voor je:

  • Beginnen is lastig, maar volhouden… is nog veel lastiger.
  • Geen idee waar ik moet beginnen, wat ik moet schrijven en hoe Wat me ervan weerhoudt om te bloggen is dat ik geen idee heb waar te beginnen, wat te schrijven en hoe ik dit regelmatig kan blijven doen.
  • Ik weet hoe belangrijk bloggen is voor mijn bedrijf en ik wil het graag opnemen in mijn planning, maar ik heb geen idee hoe ik dat voor elkaar krijg.
  • Het kost best veel tijd om iedere week een nieuwe blogpost te schrijven, dus de regelmaat zit er nog niet bepaald in… daar zou een oplossing wel handig zijn.
  • Ik heb zoveel afleidingen, teveel eigenlijk om mij te kunnen focussen op bloggen.
  • Ik heb geen idee hoe en waarmee ik zou kunnen beginnen. Vaak komt het voor dat ik klaar zit om te schrijven en dan komt er niets. Of ik stop na 5 regels… en dan wis ik dat weer.

Als je hier iets van herkent, dan word je geremd. Dat levert frustratie op. Een vervelend gevoel. Er knaagt iets. Je wil het wel, je weet waarom je het wil en toch komt bloggen niet van de grond zoals je dat zou willen. En zelfs als je wel al regelmatig blogt, kun je nog best last hebben van blogremmers zoals deze. Tijdelijk zeg maar. En ook dat is niet fijn.

De oplossing is om jezelf te bevrijden van deze gedachten en gevoelens. En dat kan, gelukkig! De bevrijding zit hem erin dat je dingen kun systematiseren. Hieronder deel ik een paar voorbeelden van wat er kan.

Heb je genoeg stof om over te bloggen, maar ben je snel afgeleid?

Maak dan een tabelletje aan in Excel. Maak een kolom aan voor de blogonderwerpen. Vul de onderwerpen daar in. Elke keer dat je weer een supergoed idee voor een nieuw onderwerp hebt, vul je dat meteen aan. Je hoeft er niet meteen iets mee, maar het staat op een rijtje. Maak nog meer kolommen aan voor de onderdelen in je blog, zoals titel, inhoud, call to action en zo, en vink aan wat je al klaar hebt per onderwerp. Je creëert zo overzicht, en overzicht geeft rust in je hoofd.

Wil je je blog van de grond krijgen, maar lijkt volhouden je lastig?

Het systeem dat je hierop los kunt laten heet: agenda. Wat ik doe is elke week (maar dat kan ook elke 14 dagen als jij dat fijner vindt) tijd afblokken voor het bloggen. Dan kijk ik in mijn excel en kies ik waar ik mee aan de slag wil. Dat kan zijn schrijven, linkjes in bit.ly creëren, afbeeldingen in www.canva.com maken, titels bedenken of nieuwe onderwerpen zoeken. Zo weet je zeker dat je met regelmaat aan je blog werkt. Ook dat geeft rust. En rust werkt bevrijdend.

Heb je al veel onderwerpen en kom je niet toe aan publiceren?

Ja, je raadt het al. Dat los je op met een systeem. Ik hou persoonlijk vooral van hele simpele systemen. Hoe eenvoudiger hoe beter. Ook het plaatsen is een kwestie van overzicht houden in je tabel: gebruik een kolom voor twee data: 1 voor het uploaden en publiceren en 1 voor het delen van je nieuwe artikel via sociale media en je mailinglijst. Vervolgens zet je die data ook in je agenda…

Lijkt het je te gemakkelijk? Mooi! Dat is het ook. Als je eenmaal weet hoe het kan en dat het niet moeilijk is… dan is je brein bereid te gaan geloven dat jij bevrijd kan worden van de blogremmers. De werkelijke kracht van het systematiseren is dat je je brein te slim af bent. Alle tegenwerpingen kun je wegsystematiseren. Voor alles is een systeem. Voor het schrijven, en zoeken naar onderwerpen, beperkende overtuigingen, intuïtief schrijven, titels, calls to action, delen via sociale media… En zo zorgt het systematiseren ervoor dat er geen ruimte meer is voor blogremmers. Alles wordt door systematiseren namelijk afgekaderd, zodat jij volledig in de flow, zonder afleiding, twijfel, nadenken, wikken en wegen. Dat is de bevrijding die ervoor zorgt dat jij vrij kunt schrijven: op jouw unieke en waardevolle manier. Is dat cool of cool?

Maar nu? Wat ga jij doen? Wat houdt jou tegen? Wat vind jij lastig? Waar wil jij jezelf van bevrijden? Wat is jouw blogwens?

Laat je me in jouw reactie weten voor welke blogremmer jij een systeem zou willen! Dan krijg je van mij antwoord 🙂

 

Uitnodiging voor mijn implementatiesessie in Ermelo

Wil jij graag boeiende blogs schrijven met het BlogRecept waarmee je altijd op een interessante manier voor jouw doelgroep schrijft ? En zou je ook in 15 minuten 20 nieuwe onderwerpen willen voor jouw blog? Dan nodig ik je van harte uit in het BlogCafé – dit is een gratis implementatiesessie voor ondernemers die willen bloggen met impact. Klik om je direct aan te melden op deze link: https://saskiavanderiet.nl/blogcafe/

Leave your Legacy
Saskia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *