Keuzestress: je zal het maar hebben…

 

Het leven van een ondernemer gaat niet altijd over rozen. Ja, zeker, het is bijzonder om te ondernemen, inspirerend ook. Het geeft energie, je bent zelfstandig en je kunt precies doen wat je wil. Toch zijn er ook voldoende uitdagingen. Bloggen is daar één van. Een leuke uitdaging, dat dan weer wel, maar een uitdaging. Dat kan hem bijvoorbeeld zitten in keuzestress. Keuzestress heb je vast niet altijd, maar wanneer het zich aandient is het knap lastig.

keuzestressNeem nou zoiets als onderwerpen voor je blog… Er is zoveel waar je over kunt bloggen. Teveel onderwerpen om op te noemen. En ja, waar ga je het dan over hebben? En in welke volgorde publiceer je een artikel over die onderwerpen. Ga je een reeks schrijven over 1 thema? Of ga je dat afwisselen met hele andere onderwerpen. Welke onderwerpen zijn het best? Waar begin je mee? Wat nou als de onderwerpen die jij het leukst vindt niet aanslaan?

Zie hier de keuzestress 🙂

Jarenlang kon je mij beschrijven als iemand die over dit soort vragen lang kan nadenken. Heel lang kan nadenken, zelfs. Noem het uitstelgedrag, onzekerheid, twijfel of keuzestress. Ik had dit een paar jaar geleden allemaal. Ik kan je vertellen dat ik dat behoorlijk stressvol vond. Stom ook, van mezelf. Toch heb ik mijn passie de beslissende factor laten zijn. Ik heb een missie, ik weet wat ik wil brengen, ik weet ook dat ik schrijven heel leuk vind en dat bloggen het belangrijkste marketingmiddel is voor mijn bedrijf. Vanuit die passie ben ik gaan zoeken naar wat ik kon doen om de keuzestress te laten voor wat die is en mijn hart te gaan volgen. Hoe heb ik dat gedaan? Daar vertel ik graag over, want ik wil dat jij ook geen last meer hebt van dat oerwoud aan onderwerpen, die zee van kennis en ervaring die je hebt en wil delen.

Dit is wat ik heb gedaan:

 • Ik heb een lijst aangelegd van alle onderwerpen die ik kon bedenken.
 • Elke keer als ik een vraag hoorde van iemand in mijn doelgroep, voegde ik die toe aan mijn lijst
 • Ik ben mijn doelgroep gaan vragen, vragen en vragen over wat zij lastig vonden, wat hun uitdagingen waren, waar ze interesse in hadden, wat ze wilden bereiken. Ik heb ze het hemd van hun lijf gevraagd.
 • Ik ben die vragen op veel manieren gaan stellen, daar werd ik steeds creatiever in.
 • Vanuit die lijst ben ik gaan bloggen.
 • En dat ben ik blijven doen.

Als jij net als ik op deze manier de keuzestress als sneeuw voor de zon wil laten verdwijnen heb ik een hele praktische tip voor je die je hierbij gaat helpen. De creatieve tip, zeg maar 🙂 Hier komt ie:

ABC op Facebook

1. Leg een lijst aan met onderwerpen

 1. Nummer de onderwerpen.
 2. Kies drie willekeurige onderwerpen.
 3. Maak een bericht aan op je FB pagina dat er zo uit ziet:
  Over welk van deze drie onderwerpen wil jij het eerst iets op mijn blog lezen?
  A
  B
  C
 1. Voeg er een leuke afbeelding aan toe.
 2. Publiceer het bericht.
 3. Deel het bericht minimaal 6 uur later via je persoonlijke Facebook-profiel
 4. Noteer de aantallen antwoorden (van je ideale lezers!) in je lijst.
 5. Noteer ook de aanvullende onderwerpen die je in reacties krijgt (want die komen er ook, geloof me!) van je ideale lezers in je lijst.
 6. Herhaal eens per maand vanaf 3 en varieer met de onderwerpen op je lijst.Kijk, nu hoef jij niet meer te kiezen: je ideale lezers kiezen voor jou. Schrijf dus eerst over het meest gekozen onderwerp. Ook als dat een onderwerp is dat iemand anders heeft aangedragen. Juist dan, eigenlijk!

O, en nog even dit: negeer de antwoorden van mensen die NIET jouw ideale lezers zijn. Als je dat wel doet, kun je op het verkeerde been worden gezet en gaan bloggen over iets wat je doelgroep niet zo bijster interessant vindt… Vertel dit natuurlijk niemand… dit is jouw best bewaarde geheim van jouw blogsucces 🙂

Lijkt het je wat? Ga je dit zelf doen? Ik hoop het wel, want ik weet hoe cool het is om die antwoorden te zien. Hoe rustig het dan in je hoofd wordt, omdat je geen keuzestress meer hebt. Laat je me in jouw reactie hieronder even weten welke drie onderwerpen jij het eerst op Facebook gaat plaatsen? Dan deel ik met jou de link van één van mijn vragen op mijn Facebookpagina… 🙂

 

Uitnodiging voor mijn implementatiesessie in Ermelo

Wil jij graag boeiende blogs schrijven met het BlogRecept waarmee je altijd op een interessante manier voor jouw doelgroep schrijft ? En zou je ook in 15 minuten 20 nieuwe onderwerpen willen voor jouw blog? Dan nodig ik je van harte uit in het BlogCafé – dit is een gratis implementatiesessie voor ondernemers die willen bloggen met impact. Klik om je direct aan te melden op deze link: https://saskiavanderiet.nl/blogcafe/

Leave your Legacy
Saskia

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *