Jij hebt iets belangrijks te vertellen!

 

Leren is een leefstijl. Ik hou van leren. Dat doe ik mijn leven lang al met veel plezier en dat wil ik de rest van mijn leven ook blijven doen. En velen met mij. En dat is supergaaf, want als mens mag je je blijven ontwikkelen. Persoonlijk en zakelijk.

Er is ook een valkuil

Dat er ook een valkuil op de loer ligt, is misschien niet zo helder. Zelf ontdekte ik die nog niet zo lang geleden. Die valkuil is dat je denkt – omdat er nog zoveel te leren is – dat je nog niet genoeg in huis hebt om interessante blogs te schrijven. Dat je niets belangrijks te vertellen hebt. Dat je nog niet genoeg weet om met autoriteit te mogen spreken. Daar gaat het mis. Ja, je mag altijd meer leren en aan zelfontwikkeling doen. Dit heeft echter niets te maken met de waarde die je nu te bieden hebt.

Vreemd is het dat je je vak kent, dat je klanten hebt en heel goed weet hoe je heel goed kunt helpen. En als het er op aan komt om jezelf online zichtbaar te maken, jezelf online in woord en geschrift, op vlog of blog, te uiten en jouw expertise te delen, dan is het ineens een heel ander verhaal? Hoe komt dat eigenlijk? Waarom vind je het eng om te zeggen waar het op staat? Om te schrijven waar jij in gelooft, om te geloven dat je iets verdomd interessants hebt te vertellen? Is dat valse bescheidenheid? Of angst? Of onzekerheid? Mogelijk. Toch speelt er ook iets anders. Je verliest iets uit het oog. Wat dan? Nou, je verliest het perspectief uit het oog.

Jouw perspectief is dat je kijkt vanuit jezelf. Vanuit je kennis, ervaring, leergierigheid en dat je je heel bewust bent wat er allemaal nog te leren is op jouw vakgebied, hoe jij allemaal nog kunt groeien, waar je nog veel beter in kan worden. Daar is niks mis mee. Dat houdt je scherp. Let hier even op: je bekijkt dit allemaal vanuit jezelf. Er is ook een andere kant: het perspectief van je klanten, fans en lezers. En die zien iets heel anders.

Wat zien zij dan?

Wat klanten, fans en lezers zien is wat je doet, hoeveel kennis je hebt, wat jouw deskundigheid is, wat jij hen kan leren, laten ervaren, laten inzien en hoe jij dingen kunt oplossen voor ze, die ze zelf niet kunnen oplossen. Snap je hem? Zij vinden jou wel interessant. Zij vinden jouw deskundig. Zij leren graag van jou!

Natuurlijk blijf jij jezelf lekker ontwikkelen, blijf je nieuw dingen leren, nieuwe vaardigheden opdoen. Vergeet alleen nooit meer dat je een expert bent in wat je nu weet. Wat je niet – of nog niet – weet is totaal niet relevant. Het draait allemaal om wat jij nu doet en wat anderen nog niet doen. Ik neem het bloggen even als voorbeeld. Ik weet dat ik nog veel meer uit mijn gevoel mag leren bloggen. Dat is een vaardigheid die ik aan het ontwikkelen ben. Maar heb jij daar last van? Welnee! Jij ziet dat ik makkelijk schrijf, je bent mogelijk onder de indruk dat ik in 20 minuten een blogartikel heb geschreven en op mijn blogpagina heb gepubliceerd. Dat ik nooit moeite heb om blogonderwerpen te vinden. Dus, je ziet het, het is een kwestie van perspectief. Wat ik kan en beheers, geef ik door in mijn blogs, workshops, digitale trainingen en master classes. Wat ik nog niet beheers, daar ben ik lerende in. Die twee perspectieven bestaan naast elkaar.

Dat geldt voor jou precies zo. Jij bent nu expert in wat je nu weet en doet. Jij hebt je expertise opgebouwd tot aan wat die vandaag is. Jij hebt wel degelijk iets belangrijks te vertellen.

Wat een opluchting, hè? Je mag gewoon doen wat je doet. Delen wat je weet. Bloggen over de expertise die je hebt: dat wat je weet en beheerst. Focus je dus op wat je weet en wat anderen nog niet weten. Blog, vlog en spreek daarover! Dat is jouw expertise. En onthoud: er zijn altijd veel mensen die nog niet weten wat jij weet en die dat heel graag van je willen lezen, horen en leren.

Vertel me, heb je hier iets aan? Had jij zo als eens naar je eigen expertise gekeken? Deel in je reactie wat jouw expertise is en waar je nu met hernieuwd vertrouwen over wil vloggen, bloggen en spreken! Geloof me, je hebt echt iets te vertellen!

Did you like this post?

Then join my facebook group ‘How to Build a Blog’ and get started with simple tips, ask your personal blog questions, which I will answer in a weekly LIVE broadcast, and use strategies, build valuable connections with other entrepreneurs who are also serious about building their blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *