Schrijven kun je leren

 

Ooit wel eens getwijfeld of je kunt schrijven? Of je goed kunt schrijven? Of je iets kunt schrijven wat de moeite waard is? Daar weet ik alles van. Echt waar, geloof me. Ik heb tientallen jaren geleefd met de overtuiging dat ik niet kon schrijven. Dat ik niets te vertellen had.

schrijvenIk ben opgeleid als bètamens. Ik kon goed leren en leren vond ik leuk. Die twee dingen gaan volgens mij ook vaak samen. Wat je leuk vind, kun je goed, en andersom. Ik heb gymnasium bèta gedaan, met veel wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Daarna werd het HTS Bouwkunde, met constructie als afstudeerrichting. Je mocht mij altijd wakker maken voor het doorrekenen van stalen spanten, voorgespannen betonnen plaatvloeren en houtverbindingen. En aansluitend heb ik 10 jaar fulltime gewerkt in de bouw. Met heel veel plezier.

Even terug naar die lagere school. Klas 4, ik ben een jaar of 9. Mijn meester neemt me op een dag apart en begint over opstellen. Ik haat opstellen. Ben er echt niet goed in. Die meester zegt: “Saskia, je kunt prima leren, maar dat met die opstellen, dat wordt hem bij jou niet.” Ik ben het daar helemaal mee eens. En hij voegt nog toe “Bovendien heb je niets te vertellen.” De pedagogische kwaliteit van die opmerkingen is me toen ontgaan, maar ik werd bevestigd in wat ik al wist: taal noch schrijven was mijn ding. Dat kon ik maar beter vermijden. Ik vond het toen geen enkel probleem, ik heb me met plezier, heel veel plezier mag ik wel zeggen, uitgeleefd op al die exacte vakken.

Tot een dag waarop ik in Engeland werkte als architect, op een groot architectenbureau. Na een maand of twee dacht ik ineens: verhip… hoezo kan ik geen taal? Ik werk als architect in Londen en doe alles in het Engels? Daarnaast schreef ik me suf op mijn PC’tje thuis naar het thuisfront (het was 1989 en internet en e-mail bestond nog niet). Lange brieven schreef ik. Leuke brieven ook, als ik mijn vrienden en familieleden mocht geloven. En ik had er plezier in! Wat ik mezelf al die jaren had verteld, was waar… zo lang ik dat geloofde! Wat een inzicht: het heeft mijn leven volledig veranderd: taal en techniek gaan wel samen in mij. Wat een feestje!

Veel brieven verder heb ik zelfs vier jaar Nederlandse les gegeven aan Engelstalig volwassenen. Nu ik geloofde dat ik goed was in taal, bleek dat ook zo te zijn. Nee, ik zal geen roman schrijven, ik word geen tweede Ernest Hemingway, Dan Brown of J.K. Rowling… maar ik kan heel goed vertellen wat ik weet, waar ik van hou, waar ik mensen mee kan én wil helpen. Toen ik uiteindelijk ook nog een schrijftraining had gevolgd waarin ik leerde schrijven met een super coole schrijfmethode had ik mijn pad gevonden: taal en schrijven hoort bij mij.

Dit verhaal deel ik, omdat dit voor mij de basis is voor alles wat ik doe. Dit is de passie van waaruit ik wil werken. Ik weet na 14 jaar ondernemerschap dat ik honderden en honderden ondernemers heb ontmoet die stuk voor stuk iets moois, belangrijks, inspirerends hebben te brengen. Net zoals jij. En als schrijven en bloggen iets is waarvan je denkt dat het moeilijk is, dan klopt dat. Maar het klopt alleen maar omdat je dat denkt, omdat het nu zo voor je is. Ik ben er alleen heilig van overtuigd dat je dit op 1 dag kan veranderen. Echt, schrijven is te leren. En als de angst, onzekerheid, ongeloof, gebrek aan vertrouwen, of wat voor overtuiging dan ook de reden is dat jij nog niet gelooft dat jij kunt schrijven…. dan weet ik dat nu wel zo is voor je… maar dat dit zo niet hoeft te blijven. Het is mijn grootste wens om ondernemers over die overtuigingen heen te helpen. Niet door wat ik zeg, niet door wat ik je leer, maar door wat ik je laat ervaren…

Waarom ik dat doe? Dat zit zo: ik geloof dat iedereen een verhaal heeft. En dat verhaal moet worden verteld. De wereld heeft jou nodig. Dat is wat mij tomeloze energie geeft om te doen wat ik doe: ondernemers zoals jij helpen je beste blogs te schrijven. Elke dag geeft me dat energie, voldoening en vertrouwen.

Dusssss wil ik heel graag dat jij inzicht krijgt in wat jij momenteel gelooft over jezelf als schrijvende en bloggende ondernemer. Hoe denk jij over jezelf als schrijver? Wat houdt jou tegen om je persoonlijke verhaal te delen op je blog? Wat geloof jij van je schrijfstijl, de waarde die je in je blogs deelt, de boodschap die je wil overbrengen? Wat je gelooft is waar. En als je niet blij wordt van wat je denkt, dan kun je iets anders gaan geloven. Schrijven kun je leren. Is dat niet magisch?

Nu geef ik graag het woord aan jou. Wil jij met me delen waarom jij graag vrijuit je persoonlijke verhaal en ervaring wil delen in je blogs? Ik ben je heel dankbaar voor het tonen van je kwetsbaarheid en het delen van je inzichten. Vooral omdat ik uit ervaring weet dat je hiermee anderen inspireert, aanmoedigt en een gevoel van herkenbaarheid geeft. Samen komen we verder.

Uitnodiging voor gratis implementatiesessie

Wil jij graag je blogs schrijven met het BlogRecept waarmee je altijd snel en authentiek jouw verhalen kunt delen op je blog? En zou je ook in 15 minuten 20 nieuwe onderwerpen willen voor jouw blog? Dan nodig ik je van harte uit in het BlogCafé – dit is een gratis implementatiesessie voor ondernemers die willen bloggen met impact. Klik om je direct aan te melden op deze link: https://saskiavanderiet.nl/blogcafe/

Leave your Legacy
Saskia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *