Wat je kunt leren van olympische sporters

 

Heb jij net als ik ook zo genoten van de Olympische Spelen? Ik wel! In mijn jeugd heb ik veel gesport: ballet, tennis en korfbal. Ook daar heb ik veel van geleerd. Op mijn twaalfde ben ik uitgenodigd door het toenmalige Scapino-ballet om bij hen in opleiding te gaan. Ik heb er toen echter bewust voor gekozen om sport als hobby te houden en te kiezen voor mijn opleiding op de middelbare school en later de HTS.

sporters

Mijn liefde voor sport en alles wat daarbij komt kijken, betekent dat ik altijd wel tijd vrijmaak om iets van de Zomerspelen te volgen. Vier jaar geleden ben ik zelfs met mijn gezin bij de Spelen in Londen bij vier waterpolowedstrijden gaan kijken. Wat een belevenis! Alles komt ook voorbij als je kijkt naar de sporters, de verschillen tussen teamsport en individuele sporten, vol emotie, spanning, teleurstellingen en successen. Zelf kijk ik het liefst naar waterpolo, turnen, judo en atletiek, en dit jaar heb ik ook genoten van het zeilen, het openwater-zwemmen en de bmx-wedstrijden. Wat me echt opvalt bij sport, is dat er zoveel van valt te leren. Voor je dagelijks leven en ook voor je bedrijf. Ik ervaar dat als heel inspirerend. Jij dat ook?

Die sporters laten namelijk eigenschappen zien die je ook heel goed kunt inzetten voor je bedrijf en je blog. Puttend uit eigen ervaring als amateur-tennisser zie ik hoe individuele beroepssporters, zoals tennissers, judoka’s en zwemmers het weliswaar opnemen tegen een tegenstander, maar dat de successen pas worden behaald wanneer ze zichzelf overwinnen. Dit vraagt helemaal niet zoveel anders dan wat je als ondernemer nodig hebt: doorzettingsvermogen, discipline, vertrouwen, een helder doel voor ogen, een strategie.

Die combinatie van eigenschappen en factoren herken ik ook vanuit mijn tenniswedstrijden. Ik was heel fanatiek, wilde graag steeds meer uit mezelf halen, trainde veel, liet fouten achter me en hield mijn focus op hoe ik kon winnen. Hoe ik mijn beste spel kon spelen. Daar komt om de hoek kijken dat ik authentiek kon blijven spelen, mijn spel spelen. Dit is precies wat de winnaars in de Olympische Spelen hebben gedaan: hun eigen spel spelen, bij hun eigen vaardigheden blijven, volharden in hun vertrouwen dat ze het kunnen, hun sterke punten uitvoeren en het beste uit zichzelf halen. Dat zijn toch precies de factoren en elementen die je met bloggen ook succesvol maakt? En als ondernemer?

En nu zijn de Olympische Spelen weer klaar. De sporters gaan naar huis. Belangrijke ervaringen rijker. En weer opnieuw aan de slag met oefenen, training, doelen stellen, werken, focussen… voor hun volgende doel. De volgende successen.

Voor mij is dat pure inspiratie: om als ondernemer een krachtig voorbeeld te nemen aan al die Olympiërs. Hoe werkt dat voor jou? Kun jij je laten inspireren door sporters? Zie jij kansen voor jezelf door te leren van anderen?

Wat ik heel gaaf zou vinden is als jij mij vertelt in jouw reactie door welke sporter jij je het meest laat inspireren! Want dat is het effect van topsport: de impact die sporters maken op anderen. Doe je mee?

 

Gratis implementatiesessie

Geloof jij dat je altijd goede blogartikelen kunt schrijven? En zou je met het BlogRecept snel en authentiek goed converteerbare blogartikelen willen schrijven?  …. kom dan naar het BlogCafé – dit is een gratis implementatiesessie voor ondernemers die willen bloggen met impact. Klik om je direct aan te melden op deze link: https://saskiavanderiet.nl/blogcafe/

Leave your Legacy
Saskia

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *