Hoe herken je goede blogs?

 

Je bent ondernemer en je investeert in jezelf en in je bedrijf, door te werken aan groei, aan persoonlijke ontwikkeling, nieuwe kennis opdoen en nieuwe vaardigheden aanleren. Eén manier om dat te doen is om blogs te lezen van anderen. Dan is het ook belangrijk te weten hoe je goede blogs herkent, toch?

goede
Door de jaren heen heb ik mezelf aangeleerd om vooral strategisch te kiezen welke blogs ik wil lezen. Dat heeft te maken met wat ik wil leren, wat ik wil bereiken en hoe ik als mens en als ondernemer kan groeien. Zodat ik ook jou steeds beter kan ondersteunen. Ik maak daar dus vooral strategische keuzes in. Hoe doe jij dat? Hoe zorg jij dat je goed blogs vindt en leest?

Blogs vind je namelijk overal – dat ervaar je zelf vast ook dagelijks 😉 En ook zal het zo zijn dat veel blogs jou vinden, omdat jij onderdeel uitmaakt van andermans doelgroep. Dus hoe herken je nu de goede blogs? En wat is goed? Goed voor iedereen? Goed voor de blogger? Goed voor je bedrijf? Goed qua inhoud? Het enige wat telt voor jou, is of een blog goed is voor jou. Wil je dat snel en eenvoudig kunnen bepalen? Dan heb ik hier mijn tips voor jou, die ik graag met je deel.

TIP 1 – Ga voor congruentie!

Je herkent een goed blog aan een authentieke schrijfstijl die congruent is met de auteur, een logische opbouw, het leveren van de belofte die de titel en inleiding doet en de waarde van de oplossing die wordt gegeven. Je kent dat gevoel vast wel, dat je een titel leest zoals “Hoe word je in drie weken slapend rijk?” en je dan in de eerste drie regels van zo’n blog al weet dat de belofte van die titel niet ingelost gaat worden… Dan is er dus geen congruentie. Een blog zonder congruentie is niet goed. Niet goed voor jou!

TIP 2 – Volg je gevoel!

Al bij de eerste paar regels – bijvoorbeeld de titel, de inleiding en het begin van de eerste paragraaf heb je al een gevoel. Besef dat jouw gevoel leidend is. Daar mag je – en moet je, zelfs, als je je tijd niet wil verdoen – op vertrouwen. Zodra jij persoonlijk iets herkent en er een gevoel in jou wordt opgeroepen door wat je leest, dan raakt het blog je. En dan is het goed voor jou om door te lezen.

TIP 3 – Zet je relevantiebril op!

Blogs die goed zijn geschreven zijn volledig gericht op een specifieke doelgroep. Zit je in die doelgroep dan weet je al binnen de eerste paragraaf of dit blog voor jou relevant is. Zit je niet in die doelgroep, dan is dat vaak niet het geval. Relevantie is relatief, en gerelateerd aan de specifieke kenmerken en omstandigheden van die lezer. Zie jij aan de titel en de eerste paragraaf dat een blog niet relevant is voor jou, lees dan niet verder. Het blog is dan niet bedoeld voor jou, dus besteed daar dan ook geen tijd aan.

TIP 4 – Voel je niet schuldig!

Wanneer jij strategisch leest, en bewust kiest om een blog niet (verder) te lezen, voel je dan nooit schuldig. Je wijst niets of niemand af. Je hebt geen oordeel over de schrijver van dat blog. Je hebt geen oordeel over de waarde van dat blog. Dat blog is gewoon voor jou niet relevant, of niet relevant genoeg. Je bent niemand verantwoording schuldig over het wel of niet willen lezen van dat blog. Je ben uitsluitend verantwoordelijk voor jezelf, en voor jouw keuze om je tijd zinvol te besteden!

TIP 5 – Structureer!

Elk blog dat jou goed is voor jou kun je op je wekelijkse leeslijst zetten. Daarmee breng je structuur aan voor het lezen van goede blogs. Dit scheelt je kostbare tijd, en levert je het meeste op aan kennis en ontwikkeling. Daar ging het toch om? Ontwikkeling en leren? Geef jezelf daarom een structuur. Bepaal op welk moment in je werkweek je leerzame en goede blogs wil lezen. Maak een (kort) lijstje aan van goede blogs, en lees ze. Pas je lijst aan wanneer je dat nodig vindt. En hou vooral ook plezier in het lezen van andermans blogs 🙂

Ja, en nu zou ik het heel cool vinden om te weten wat jij van dit blog vindt.
Vind je het goed? Laat me dat dan weten in jouw reactie.
Vind je het niet goed? Laat me dat dan weten in jouw reactie.
Kortom: laat een reactie achter!
Omdat jij daarmee niet alleen mij, maar vooral ook alle andere lezers inspireert!

 

Gratis implementatiesessie

Wil je goede blogs schrijven? Gebruik dan het BlogRecept! Leer dit optimaal gebruiken in het BlogCafé – dit is een gratis implementatiesessie voor ondernemers die willen bloggen met impact. Klik om je direct aan te melden op deze link: https://saskiavanderiet.nl/blogcafe/

Ik kijk uit naar je komst!

Leave your Legacy
Saskia