Beslissen als Oprah

Waar beslis je over?

Beslissingen maak je elke dag, de hele dag door.
Over grote dingen. Over kleine dingen.
Over belangrijke zaken. Over minder belangrijke zaken.
Over persoonlijke dingen. Over zakelijke dingen.
Maar ja. Hoe doe je dat nou? Hoe maak je die beslissingen? En beslis je altijd bewust?
Wil jij een helder antwoord op al deze vragen? Lees dan verder!

Hoe belangrijk zijn beslissingen?

Zoals elk jaar gebruik ik de decembermaand om terug te blikken om gezond vooruit te kunnen kijken. Voor mij is 2015 het jaar gebleken waarin beslissingen een hoofdrol hebben gespeeld. Halverwege dit jaar, eind juni heb ik een beslissing genomen die alle aspecten van mijn leven hebben veranderd, in positieve zin.

De reden dat ik deze beslissing heb genomen is dat mijn man mij op vaderdag dit jaar mij vertelde dat hij 3 weken daarvoor een andere vrouw had ontmoet met wie hij de rest van zijn leven wilde delen. Hij vertelde mij dat hij mij en onze kinderen – na 29 jaar huwelijk – ging verlaten. Voor mij kwam dit als donderslag bij heldere hemel. Ik besefte onmiddellijk dat ik me van veel dingen niet bewust was geweest. Eén ding was me onmiddellijk duidelijk: op dat moment koos ik bewust voor mezelf, in de zin dat alles in mij, elke vezel in mijn lijf, mij vertelde wat ik moest doen, al wist ik niet waarom: ik kon dit niet alleen. Ik moest hulp zoeken.

En precies dat is onbetwistbaar beste beslissing die ik in 2015 heb gemaakt, misschien wel de beste van mijn leven. Ik heb namelijk besloten om Sylvia de Goede als coach in te schakelen. En niet zo maar een coach, nee, een coach die rechtstreeks in mijn ziel kijkt, die me stappen laat maken die ik nooit zou hebben durven zetten, die weet hoe ik verder kan komen, veel verder, en me dat ook laat zien en ervaren. En die er liefdevol en onvoorwaardelijk voor me is. Die mij het allerbeste uit mezelf laat halen. Die me de weg wijst naar mijn hart en van daaruit beslissingen laat nemen die mij verder brengen. Mocht je nieuwsgierig zijn wie Sylvia is, neem dan eens een kijkje op de www.energy-coaching.nl/ en wie weet leidt dat ook een tot een goede beslissing voor jou!

Het thema voor mijn terugblik op 2015 was helder: bewustwording. Ik weet wat mijn beste beslissing van dit jaar is, maar ik wist dat op het moment dat ik die beslissing nam niet bewust. Ik wist niet hoe ik tot die beslissing was gekomen. En het belang en het effect van bewust kiezen is één van de dingen die ik dit jaar heb mogen leren van Sylvia en vooral ook heb mogen ervaren. Het belangrijkste inzicht uit mijn terugblik over 2015 heb, is dan ook dat ik wil beslissen als Oprah.

By vargas2040, Cropped by OsamaK [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

By vargas2040, Cropped by OsamaK [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Waarom wil ik dat?

Nou om wat zij zegt in deze video:

En ook omdat Oprah een inspirerende vrouw is die ik als rolmodel beschouw. Ik wil verantwoordelijkheid nemen, accepteren en dragen voor alles in mijn leven. En ja, daar horen beslissingen bij.

En bij beslissingen horen consequenties. Altijd. Als je dus beslissingen wil nemen waar je blijer, succesvoller, gezonder, gelukkiger van wordt, is het wel heel belangrijk dat je de juiste beslissingen neemt. Maar ja, hoe doe je dat? En wat is juist? Dat wilde ik graag ontdekken. Dus ben ik teruggegaan naar Oprah, ik heb haar biografie (opnieuw) gelezen, ik heb haar in shows gezien, ik heb interviews en fragmenten op youtube over haar bekeken. En als je dat doet, dan kom je tot de ontdekking dat zij daar iets heel krachtigs over zegt: “Only make decisions that support your self-image, self-esteem, and self-worth.” – Oprah

 

Hoe maak je beslissingen die je ondersteunen?

Ik leer graag van vrouwen zoals Sylvia en Oprah. Vrouwen die mij laten zien dat ze doen wat ze zeggen, dat ze zeggen wat ze doen en mij de weg wijzen naar meer succes, geluk en gezondheid. Mijn strategie is heel simpel: leren door te modelleren. Leren van rolmodellen en leren van jezelf. Het woord ‘leren’ zit niet voor niets in ‘modelleren’… Dus dit is wat ik doe:

  1. Kijk terug naar wat er wel heeft gewerkt en wat er niet heeft gewerkt
  2. Word je bewust van je keuzes en de bijbehorende consequenties
  3. Kies bewust – maak keuzes die je ondersteunen in je belangrijkste doelen
  4. Accepteer de consequenties
  5. Stap in de actie
  6. Evalueer
  7. Vier je successen
  8. Herhaal vanaf 1.

Zo simpel kan het zijn. Mijn wens voor jou voor het nieuwe jaar is dit:
Blik terug, kies bewust, kies wat goed is voor je. Je bent het waard!

[rad-hl]Laat in je reactie weten wat jouw beste beslissing van 2015 is.[/rad-hl]

Ik ga voor jouw BlogSucces,
Saskia

PS Deel dit artikel alsjeblieft met andere ondernemers, via de knoppen voor Twitter, Facebook, Google en andere sociale media. Zo kunnen ook de mensen in jouw netwerk hun bijdrage leveren of baat hebben bij de antwoorden van anderen – delen is vermenigvuldigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *