Je vraag bepaalt je antwoord

Je vraag bepaalt je antwoord, wist je dat?⁠ Hoe vager je vraag, des te vager je antwoord.⁠ De vraag is dan ‘wat zijn goede vragen als het gaat om schrijven?’⁠

Ik geef een voorbeeld uit mijn eigen leven. Een vraag waarin een tegenstelling in besloten ligt, maakt dat je antwoord helderheid geeft. Kennen of kunnen – wat brengt je verder?
Die vraag heb ik mezelf gesteld. Hieronder deel ik mijn antwoord:

Kennen of kunnen – wat kies je?

Kennen gaat over weten. Ik ben hoog, breed en lang opgeleid. Leren vond ik leuk, kennis vergaren was een tweede natuur, en het ging me gemakkelijk af. Niks mis mee, het heeft me veel gebracht. Onder andere dat ik heel goed kan meedenken met mijn klanten over hun onderwerpen en dan ook nog eens in twee talen.⁠

Kunnen gaat over doen. In de praktijk brengen wat ik weet, en met die ervaring mijn vaardigheden aanvul en verrijk. Tientallen jaren heb ik dat ondergeschikt gemaakt aan het kennen. Als ik heel eerlijk ben, ben ik dat al die tijd uit de weg gegaan. En maakte ik mezelf ondertussen wijs dat ik dat niet in de gaten had.⁠

Wat heeft me het meest gebracht? Kennen of kunnen?⁠

Die vraag gaf mij het inzicht. Kennen is nodig, kennen is belangrijk. Zonder kennis valt er weinig in de praktijk te brengen. MAAR: kennis alleen is leeg, houdt illusies in stand en zet een rem op het leven zelf. ⁠

Dit heb ik aan den lijve ondervonden. Door die vraag. Door die vraag heel eerlijk naar mezelf te beantwoorden.⁠

Wat ik doe met mijn kennis over onderwerpen, taal, tekst, en andere vakgebieden als de bouw, architectuur, ziekenhuizen, ggz, persoonlijke ontwikkeling, spreekvaardigheid, koken, marketing, schrijven, literatuur, grammatica, Griekse en Romeinse oudheid, natuur en muziek… is dat als palet gebruiken om het mooiste schilderij in woorden te creëren voor mijn klanten, opdrachtgevers en anderen die mijn ondersteuning daarin goed kunnen gebruiken. Dat is wat ik van nature goed kan, dan ben ik mijn element. Dan kan ik optimaal dienen.⁠

Ik richt me op ondernemende mensen met dyslexie die een boek willen schrijven. Wil je wekelijks mijn berichten lezen?
Dat kan hier:
https://www.facebook.com/groups/dyslectischentochjeboekschrijven

Met als doel dat jij de schrijver in jezelf ontdekt en jouw boek daadwerkelijk kan schrijven! Want één ding weet ik zeker: jij hebt een verhaal dat verteld moet worden.

Liever luisteren dan lezen?

Dat kan ik me goed voorstellen. Daarom heb ik dit blog ingesproken. De luistertijd is 03.25 minuten.


Hier is de audio ook in het Engels met een luistertijd van  03:25 minuten.

 

~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ 

.
Wil jij je boek schrijven?
Ben jij een ondernemend en heb je dyslexie?

Dan laat ik je ervaren hoe je toch je boek kunt schrijven. Kom kennismaken!

 

Je kunt ook mijn Telegram-kanaal volgen: https://t.me/saskiavanderiet

Live, Love & Leave your Legacy
Saskia
xx