Hoe uitstelleritis je leven verziekt

uitstelleritis
Uitstellen heb ik tot een kunst verheven… niet dat ik dat besefte terwijl ik dat deed… en dat is nu net precies waarom ik dat heb kunnen doen: ik was er me onvoldoende van bewust. Toen ik me er bewust van werd, besefte ik dat het een ziekte is: uitstelleritis. Nu ben ik af van mijn ernstigste vorm van uitstelleritis en wil ik niet langer uitstellen om er openlijk over te spreken. Veel ondernemers lijden namelijk aan deze ziekte. Tijd voor een remedie 🙂

Zelf heb ik een aantal interessante dingen ontdekt aan uitstelleritis. Of liever gezegd heb ik interessant gedrag aan mezelf ontdekt. De kenmerken van deze ziekte zijn legio. Mijn symptomen waren dat ook:

  • tijd: bloggen kost teveel tijd – dus stelde ik het uit
  • probleem: ik vond het lastig om goede onderwerpen te kiezen – dus koos ik niks
  • gebrek: ik had geen goed strategisch plan – dus kon ik niet starten
  • onzekerheid: dit is nieuw voor mij – dus ik vond dat ik het nog niet kon
  • angst: ik durfde niet echt mijn gevoel te laten spreken – dus bleef ik vooral zakelijk
  • twijfel: ik kende wel drie doelgroepen waaruit ik moest kiezen – dus koos ik niet
  • perfectionisme: eerst moest het goed dan pas kon ik starten – dus ik deed niks
  • verlamming: ik zag maximaal 5 onderwerpen om over te bloggen – dus bevroor ik

Het mooie is dat ik zo moe van mezelf werd, dat ik het niet langer kon verdragen. Uitstelleritis verziekte mijn leven en dat wilde ik niet meer. Mijn relatie liep na 30 jaar op de klippen, ik geloofde mezelf niet meer, ik voelde me niet fit en vertrouwde ook niet meer dat ik tij kon keren. Met hulp van mijn coach begon ik me steeds bewuster te worden van mijn gedrag. En zo ontdekte ik dat het mijn gedachten waren die me steeds de mogelijkheid van uitstellen gaf. En ik toegaf aan de gedachte. En dan ging uitstellen. Van alles ging uitstellen. Zelfs bleef ik dingen uitstellen die ik al had uitgesteld… Ziekelijk was het geworden… en pas toen ik eerlijk was tegenover mezelf en toegaf dat uitstelleritis mij in de ban had… en ik hiervoor een ongelooflijke hoge prijs voor aan het betalen was, was toe aan de ommekeer. Die is er gelukkig ook gekomen. Niet van de ene dag op de andere, maar ik kan je hier wel vertellen hoe je van uitstelleritis kunt genezen:

Noteer (mentaal, op papier of in je computer of telefoon) welke gedachten je van je uitstelleritis ervaart. Dit kan de meest uiteenlopende vormen aannemen, zoals:

“och, dat kan morgen wel”,
“nee, door de regen ga ik niet”
“ik heb nog niet echt honger”
“dat blog kan morgen wel”
“hoe moet ik beginnen?”
“ja, dat ga ik doen, maar nadat ik…”
“ik ga straks…”

LET OP: dit gaat over alles in je leven… echt niet alleen over je blog.. het gaat over werken, schoonmaken, lastig gesprek voeren, eten, boodschappen doen, naar de wc gaan (!), een salesgesprek voeren, je website aanpassen, opruimen, op tijd naar bed gaan, een klacht behandelen, naar de sportschool gaan, de kattenbak verschonen, je btw-aangifte doen, rechtenvrije foto’s opzoeken, strijken, mails beantwoorden, blogartikelen schrijven… alles… echt alles… !

Besluit dat het tijd is om voor eens en voor altijd met uitstelleritis af te rekenen. De lat hoeft niet zo hoog te liggen dat je het nooit meer tegen mag komen, maar wel dat je het niet meer accepteert van jezelf.

Bied weerstand aan de uitstelleritis-gedachten. Je weet ze nu te herkennen en dat betekent dat je ze niet meer hoeft te geloven en er zeker geen gevolg aan hoeft te geven. Klakkeloos je gedachten geloven is nooit een goed idee… daar heb ik al eerder iets over geschreven

In plaats van uitstellen wat je wilde doen of wat je moet doen (van jezelf) ga je het NU doen. Meteen. Zonder uitstel. Daarna voel je je zoveel beter! Echt! Je voelt je dan bevrijd van de ziekte. Ook al is het maar voor even: het is een heerlijk gevoel!

Blijf dit doen! Daar zit de kracht. Volhouden die handel. Hoe vaker je dat gevoel ervaart, hoe makkelijker het wordt.

Mijn leven is er enorm op vooruit gegaan. Er komt zoveel meer uit mijn handen. Ik kan zoveel makkelijker kiezen, in actie komen, genieten en ik voel me bevrijd van een last, een ziekte. Dat gevoel gun ik jou ook.

O, nog even dit: als je denkt dat ik nooit meer uitstelleritis ervaar… dan heb je dat mis. Het steekt nog wel eens de kop op, vaker dan ik zou willen. Alleen nu weet ik het ook de kop weer in te drukken. Heel snel. Zonder uitstel.. 🙂

Ik help jou graag verder. Ook hiermee. Doe jezelf een plezier en laat me in jouw reactie weten waaraan jij merkt bij jezelf dat je wel eens aan uitstelleritis lijdt… dan beantwoord ik je reactie – zo snel mogelijk – met een persoonlijke bekentenis van wat ik wel eens uitstel… nou, is dat een onweerstaanbaar aanbod, of niet?

 

Uitnodiging voor mijn implementatiesessie in Ermelo

Stel jouw bezoek aan het BlogCafé niet langer uit! Je krijgt daar mijn volle aandacht en liefde voor jouw bedrijf, jouw boodschap en jouw blogonderwerpen. Je gaat ervaren hoe je snel, intuïtief en waardevol kunt schrijven en je jouw bedrijf met bloggen een betekenisvolle boost geeft.

Ben jij er klaar voor? Meld je dan wel snel aan, want ik heb ruimte voor een beperkt aantal deelnemers – zorg dat je jouw plek meteen reserveert! Honderden ondernemers gingen je voor. Aanmelden kan hier: http://bit.ly/BlogCafé

Leave your Legacy
Saskia