Hoe schrijf je een boek?

Je bent ondernemer en je wil een boek schrijven. Hoe doe je dat? Simpele vraag, met een simpel antwoord: gewoon schrijven. Maar ik hoor je al denken “Was het maar zo makkelijk!” En gelijk heb je: zo makkelijk is dat zeker niet.

Er is veel wat je kan tegenhouden. Ik weet uit ervaring hoe het is om op slot te raken. Ik heb jarenlang gedacht “ik kan niet schrijven”.
 Ik ben erachter gekomen in mijn leven dat er echt een cruciaal moment was toen ik krap drie jaar was waarin ik de overtuiging binnen kreeg dat ik teveel was, waardoor ik me terugtrok en vervolgens jarenlang met die bril op in het leven heb gestaan. De enige manier waarop ik mij kon uiten – want als mens moet je je kunnen uiten – was om dit op te gaan schrijven. En zo de schrijver in mijzelf te ontdekken.

Dus als jij een wens hebt om een boek te schrijven… dan is het zaak om de schrijver in jezelf te ontdekken. Dat is waar het begint. Bij jezelf. Simpeler kan ik het niet voor je maken. Ik gun het jou van harte om de schrijver in jezelf te ontdekken. De schrijver zit in jou, dat weet ik zeker. Ik geef je hier drie tips voor een eenvoudige start waarmee je de schrijver in jezelf stap voor stap wakker maakt.

Schrijf zo vaak mogelijk
Oefening baart kunst. Leg de lat niet te hoog voor jezelf, maar zorg dat je elke dag schrijft. vaker is beter dan langer. Met elke dag 5 minuten schrijven bereik je veel meer dan vol frustratie of een geblokkeerd hoofd twee uur achter de computer te zitten en jezelf te dwingen een heel hoofdstuk in één keer te schrijven. Geef jezelf ook niet op de kop als je een dag mist… daar gaat dit niet over. Waar het wel over gaat, is een simpele natuurwet: je beste tekst is je volgende tekst. Dat is hoe het werkt. In actie komen, doen, schrijven: daar zit de winst. Niet zozeer om eeuwig te oefenen, maar wel om een een vaardigheid te ontwikkelen. Hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker het wordt. Zo simpel is het.

Noteer alle vragen van je ideale lezers
De makkelijkste manier om te schrijven is door een vraag te beantwoorden. Daar kun je eindeloos gebruik van maken. Een boek schrijf je niet voor jezelf, hoe graag je ook een boek op jouw naam wil hebben. Je boek schrijf je voor je lezers, je klanten, de mensen die jij wil helpen met jouw unieke combinatie aan kennis, vaardigheden en ervaring. Dus maak het jezelf gemakkelijk: verzamel vragen van hen, en gebruik die vragen om jouw antwoorden op te schrijven. Dan weet je zeker dat je schrijft wat mensen willen lezen.

Kies een werktitel
Laat je niet misleiden door de volgorde waarin een boek wordt gelezen. De titel is zeer waarschijnlijk het eerste wat mensen zien van jouw boek. Vergis je niet: dit is niet wat je het eerste schrijft. De titel is het laatste wat je schrijft. Totdat je zeker weet wat je titel van je boek wordt aan het einde van de rit kies je een werktitel. Eentje die voor jou helder is. Dit is voor jou als aankomend auteur zelf heel belangrijk: als leidraad, als manier om je verbonden te voelen met je boek, en bij het hoofdonderwerp te blijven wanneer je de verleiding voelt om uit te weiden, zijpaden in te slaan of aanverwante onderwerpen ook nog even in je boek op te nemen. De titel is ook de belofte aan jouw lezer. Besef daarom dat je pas een belofte kan doen die klopt met de inhoud, wanneer je de inhoud hebt geschreven. En niet andersom: dan zet je jezelf helemaal vast en daarmee doe je noch jezelf, noch je onderwerp noch je lezers een plezier.

Met deze drie tips geef jij jezelf een werkbare kans de schrijver in jezelf te ontdekken, te ontmoeten en te ontwikkelen. Stap voor stap, tekst voor tekst. Zo schrijf je dus een boek.

~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~  Schrijf voor je Bedrijf

Wil jij graag je boek voor je bedrijf schrijven?
Ik wil jou ondersteunen bij het schrijven van jouw boek waarmee jij de schrijver in jezelf ontdekt. Zodat jij jouw wens om je boek te schrijven ook daadwerkelijk uit laat komen.

Ik nodig je van harte uit voor een kosteloze kennismaking met mij en mijn werkwijze. Deze schrijfworkshop is prachtig, verhelderend en meteen toepasbaar in jouw business en is uitsluitend bedoeld voor ZZP’ers die dit jaar willen schrijven. Laat het helder zijn dat deze dag jou tot niets verplicht.

Ik wil om die reden graag dat jij hier op voorhand serieus over nadenkt. Want, als je zeker weet dat je de investering van het geld en de tijd, evenals de commitment aan jezelf doet, dan kun je ter plekke meteen beslissen of het traject Schrijf je Boek in 5 maanden iets voor jou is.

Kortom: als jij hiertoe serieus bereid bent, dan mag je deze Schrijfworkshop voor ZZP’ers “Ontdek de Schrijver in Jezelf” niet missen.

Live, Love & Leave your Legacy
Saskia
xx