Gebruik jij teveel mest?

 

Wist jij dat ondernemers en boeren iets gemeen hebben? Zij gebruiken allebei mest! En mest is goed, mest zorgt voor groei. Boeren weten vaak precies hoeveel mest zij moeten gebruiken. Voor ondernemers gaat dat echter niet altijd op. Zeker niet als het over bloggen gaat. Dan gebruiken ondernemers wel eens teveel mest. Wat is dat voor mest, van die ondernemers? Nou dat is M.E.S.T. en dat staat voor Moeite, Energie, Stress en Tijd. En tja, als je daar teveel van gebruikt, dan levert dat niet de groei op die je wilt. Herkenbaar?

teveel MEST

 

Kost bloggen jou regelmatig meer moeite, energie, stress en tijd dan je zou willen? Wil je liever minder tijd besteden aan je blog? Minder tijd aan het schrijven, het vinden van onderwerpen, het promoten en het modereren van de reacties op je blog? Nou, dat kan!

 

Wat jij wilt is meer G.R.O.E.I. voor je blog en G.R.O.E.I. staat voor

Groei – omdat je steeds meer lezers op je blog krijgt

Reacties – die jouw lezers op jouw artikelen achter laten

Omzet – wanneer de lezers van je blog je klanten worden

Energie – want je inspanningen worden beloond

Impact – op je lezers die resultaten boeken dankzij jou

 

Dat klinkt goed, toch? En het leuke is dat het ook eenvoudig is om te doen.

 

Hier vind je mijn tips om je blog minder M.E.S.T. te geven.

Moeite – bloggen hoeft lang niet zoveel moeite te kosten als je denkt. Als je een systeem gebruikt voor het inroosteren en schrijven van je blogs, wordt het schrijven van je blog leuker en gemakkelijker. Gebruik een vaste structuur voor het schrijven van je artikelen, zoals ik bijvoorbeeld eerder heb beschreven over het BlogRecept. Zodra de structuur staat, en jij weet waar wat moet komen in je blogartikel, is het belangrijkste dat je zo snel mogelijk schrijft. Zo blijf je heel dicht bij jouw manier van spreken en dat levert authentieke teksten met zo min mogelijk moeite.

 

Energie – maak een beknopt puntenlijstje van de dingen rondom het bloggen waarvan jij vindt dat ze onnodig energie vreten. Door het in kaart te brengen krijg je inzicht. Bepaal dan voor elk van die punten hoe je daar minder energie kwijt aan kunt zijn. Misschien kost het je energie omdat je er elke keer tegenop ziet. Schrijf in dat geval alle stappen voor het schrijven en publiceren van een blogartikel helemaal uit. Zo hoef je niet steeds opnieuw te bedenken wat je moet doen. Misschien kost het je energie om je tekst op je blogpagina te zetten. Overweeg dan om dat uit te besteden. Heb je handig tieners in de buurt? Die zetten jouw tekst waarschijnlijk in een mum van tijd op je blogpagina. Heb je geen puf om plaatjes bij je tekst te zoeken? Vraag het iemand anders! Voor je het weet, kost bloggen bijna geen energie meer!

 

Stress – veel stress bij het bloggen ontstaat wanneer je een blogartikel in korte tijd moet produceren. Dit is echt niet nodig. Zorg voor een voorraad zodat je altijd minimaal 2 artikelen hebt klaarliggen. Werk gewoon structureel vooruit en dan is er geen stress. Zoek ook ruim van tevoren bijbehorende illustraties op en plaats die in een map op je computer of laptop waar ook je blogartikelen in staan. Er is dan ook niet als er iets mis gaat met het overbrengen van je tekst op je blogpagina: er is namelijk geen tijdsdruk. Blok eens per week of twee weken een paar uur in je agenda om in alle rust te schrijven.

 

time

Tijd – tijd is er, de vraag is hoe je je tijd besteedt. Ik geloof heilig in het systematiseren, zeker als het gaat om bloggen. Er zijn systemen en methodes waardoor je sneller kunt schrijven. Zonder dat je teksten daar onder lijden. Sterker nog, met zo’n systeem worden je teksten alleen maar beter. Gebruik bv. een BlogRecept: je weet dan precies wat je wilt schrijven, je verdoet geen tijd met het bedenken van een logische opbouw, het controleren of er nog iets mist. Als je de tips voor Moeite, Energie en Stress uitvoert, dan merk je dat het je ook minder tijd gaat kosten. En dat levert weer minder stress op J

 

Ik weet dat het kan werken, want ik heb dit zelf allemaal gedaan, en geloof me, ik gebruik tegenwoordig nooit meer teveel M.E.S.T.

Ik nodig je daarom van harte uit om deze tips zelf uit te gaan proberen! Weg met het mestoverschot en op naar meer groei!

Ben jij nou zo’n ondernemer die nog sneller minder M.E.S.T. en meer G.R.O.E.I. wil, heb ik samen met Saskia Frankena van Biz2Web een training ontwikkeld om jou in de turbostand te zetten. Als BlogSisters zorgen we ervoor dat jij in één dag met een mooi nieuw blogartikel de deur uit stapt en geven wij jou een hele dag de gelegenheid om je schrijfmethode aan te scherpen en de SEO onder de knie te krijgen, in de wetenschap dat je dit voortaan elke week kunt doen. Direct aanmelden…dat kan hier!

 

[rad-hl]Wat ik graag van jou wil weten is op welke manier jij nu teveel M.E.S.T. gebruikt en hoe je daar vanaf wilt komen.[/rad-hl]
Als je dat deelt in een reactie op dit blogartikel krijg je van mij een sjabloon voor het uitwerken van jouw blogartikelen, gebaseerd op het BlogRecept.

 

PS. Deel dit artikel alsjeblieft met andere ondernemers, via de knoppen voor Twitter, Facebook, Google en andere sociale media. Zo kunnen ook de mensen in jouw netwerk hun bijdrage leveren of baat hebben bij de antwoorden van anderen – delen is vermenigvuldigen