De 12 stappen voor jouw geheime wapen

 

Grote kans dat jij als ondernemer je blog ziet als jouw geheime wapen voor je bedrijf, en daar ben ik het dan helemaal mee eens. Toch is er nog een ander geheim wapen, voor je blog. En dat is de dialoog met je lezer. De kwaliteit en frequentie van de dialoog die je op je blog hebt, is jouw geheime wapen, waarmee je blog een bron van inspiratie, kennis en ervaring wordt voor al je lezers. Zou jij willen weten hoe je zo’n geheim wapen optimaal in kunt zetten? Lees dan vooral verder!

geheime wapen secret

Wat is het belang van een dialoog op je blog?

Een dialoog op je blog is het bestaansrecht van je blog. Waarom? Ruim 2400 jaar geleden wist de filosoof Socrates al hoe belangrijk de dialoog is. Dat hier veel uit te leren valt en veel wijsheid mee wordt overgedragen. En dat belang van de dialoog is vandaag niet anders. Zo lang je geen dialoog, of gesprek tussen jou en je lezers en tussen je lezers onderling hebt, weet je eigenlijk niet goed of jouw boodschap wel aankomt. Wat lezers ervan vinden, hoeveel ze er aan hebben en of zij werkelijk zijn geholpen met wat jij ze in jouw blog wilt vertellen en meegeven. Pas met een dialoog op je blog, zien anderen wat de waarde is van jouw kennis. Kunnen ze zien wat het anderen oplevert, gaan inzien wat het de zelf kan opleveren en hoeveel jouw kennis voor hen kan betekenen. Dat zou toch heel fijn zijn, als je zoveel feedback van je lezers kunt lezen op je eigen blog? 

Hoe krijg je een dialoog?

De snelste en fijnste manier om die dialoog op je blog te krijgen is om je lezers daartoe uit te nodigen. En hoe doe je dat? Door – net als Socrates dat al die eeuwen geleden al deed – vragen te stellen! Nodig je lezers met vragen uit tot het delen van hun reacties, hun ideeën, frustraties… wat je ook maar wilt dat zij delen. En dat is dus waarom dit jouw geheimen wapen is: de uitnodiging die ligt besloten in jouw vragen! 

Hoe kun je jouw geheime wapen inzetten?

De dialoog als geheime wapen zet je in deze stappen in. Stappen die je elke keer weer doorloopt. Stappen die wel hetzelfde zijn, maar er nooit hetzelfde uit zien. Snap je hem al? Het is een geheim wapen, omdat het zo simpel is. Iedereen snapt dit, maar niet iedereen gebruikt dit. Het wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, omdat het zo simpel is en te eenvoudig lijkt.

geheime wapen vragen

Ik wil je graag laten zien hoe ik mijn geheime wapen in zet. Ik stel mijn vragen, waarvan ik weet dat ze iets aanraken in mijn lezers, omdat ik weet van mijn lezers waar zij mee zitten, waar ze tegenaan lopen. En het geheim daarachter is niet dat ik dat uit mezelf weet, maar dat de lezers van mijn blog me dat in hun reacties vertellen. Ik hou van structuur en systemen, dus ik laat je hier zien hoe ik het doe:

 

De 12 stappen om je geheime wapen in te zetten

 1. Ik vraag mijn lezers waar ze mee zitten (ik noem deze even ‘uitdagingen’ voor het gemak).
 2. Dan formuleer ik drie verschillende vormen van deze vraag (bijv. poll op facebook, enquête in Survey Monkey, of open vraag op mijn statusupdate op LinkedIn).
 3. Vervolgens plaats elk van deze 3 vormen van deze vraag op verschillende platforms (op verschillende dagen en tijden!)
 4. Ik noteer de link van de vraag die je online hebt uitgezet.
 5. Natuurlijk controleer ik de links op reacties.
 6. Elke keer als ik controleer, noteer alle reacties op één plek (in een Excel-bestand)
 7. Vervolgens schrijf voor elk van uitdagingen die in de antwoorden zijn genoemd één blogartikel.
 8. Ik beschrijf in elk blogartikel één van die uitdagingen
 9. Voor die uitdaging bied ik een oplossing, een stappenplan, een idee of een reeks van tips (in het blogartikel).
 10. Aan het eind van het blogartikel verhul ik weer een vraag in de vorm van een call to action. Ik vraag je daar namelijk om iets te delen in een reactie. En wat doe ik dan weer met die reacties?
 11. Precies! Daar reageer ik op, om lezers te bedank voor hun waardevolle bijdrage en ze aan te moedigen of te complimenteren. En dan?
 12. Precies! Dan begin ik weer bij 1…..

Wat houdt jou tegen?

Je ziet het: moeilijk is het niet. Wat houdt jou dan tegen om dit structureel te doen? Is het niet heerlijk om elke blogartikel een dialoog te zien verschijnen? En je blogonderwerpen te zien verschijnen? En te lezen dat je jouw lezers inspireert? Ik weet zeker dat jij daar ook blij van zou worden! Laat je dus niet tegenhouden en kom in actie! Zet jouw geheime wapen in voor de dialoog waarmee je blog een juweeltje wordt!

Wat ga jij nu doen met je geheime wapen?

Mijn vraag aan jou is: “Wat ga jij nu als eerste doen?”

[rad-hl]Deel in jouw reactie wat de eerste vraag is die jij aan jouw lezers gaat stellen.[/rad-hl]

Dan krijg je als bonus van mij 2 suggesties voor de vormen waarin je die vraag kunt delen via sociale media. Laten we elkaar inspireren! Je blog verdient dat. Jij verdient dat!

 

Leave your Legacy
Saskia

 

PS. Zou je dit artikel willen delen via sociale media? Laten we elkaar helpen en inspireren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *