Vind je feedback focus

Heb jij wel eens om feedback gevraagd op online content die jij voor je bedrijf had geschreven? Voordat je je comfortabel voelde of er klaar voor was om dit te publiceren? Een blog misschien? Of een pagina voor je website? Een e-book, of content voor de promotie van een nieuw product, of een workshop? En heb je ook wel eens zoveel feedback ontvangen die zinvol was, maar ook tegenstrijdig?

De kans is groot dat je alle focus op de feedback die je hebt ontvangen totaal kwijt was geraakt. Daar is een reden voor, en die reden leidt naar het geheim van goede feedback. Wat ik daarmee bedoel is het geheim van het zo vragen om feedback, dat je hele zinvolle feedback ontvangt. Hoe klinkt dat?

Waarom is veel mensen vragen om feedback, vragen om problemen?

Vragen om feedback om je online content te verfijnen, voordat je dit publiceert is altijd een slim idee. Alleen, als je veel mensen vraagt feedback te geven, kan dit je in problemen brengen. Elke persoon die jij vraagt zal je feedback geven naar eigen inzicht, naar eigen normen en waarden, vaardigheden en beeld over jou, je product of dienst en jouw doelgroep. Gebaseerd op hun perceptie. Wanneer je een tekst voor feedback aanbiedt zonder duidelijke taakomschrijving zorgt ervoor dat jij geen controle hebt over wat je gaat ontvangen. Vermenigvuldig dat met het aantal mensen die je hebt gevraagd, en dit levert je onvermijdelijk verwarring en extra werk op. Waar begin je? Wat ga je overnemen, hoe kwalificeer je de waarde van de feedback en hoe ga je jouw tekst aanpassen om uiteindelijk tot een geweldige tekst te komen? Mijn antwoord is: dat gaat je niet lukken. Je beland hoogstwaarschijnlijk in meer verwarring dan eerst. Het gaat je veel tijd kosten om van al die feedback chocola van te maken.

Wat zijn de gevolgen van veel mensen vragen om algemene feedback?

Vragen om algemene feedback van diverse mensen levert jou een gevoel van overweldiging op. Nu heb je namelijk niet alleen je eigen tekst, maar ook een hele batterij aan opmerkingen, suggesties, correcties en tips in een diversiteit aan stijlen en stemmen. De veertien jaar die ik in de vertaalsector heb gewerkt hebben mij heel duidelijk gemaakt wat het resultaat daarvan kan zijn. Je overweldigd voelen is nooit fijn, omdat het je beoordelingsvermogen vertroebelt. Dat houdt in dat was voor jou eerst een correctie-klusje, nu een jongleeract is geworden. Het eindresultaat wordt op zijn best een matige tekst. Waarom? Omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je hebt nu  – ongeacht de mate waarin – alle ontvangen feedback serieus genomen en daarmee ben je je tekst gaan aanpassen. Op die manier is het waarschijnlijk dat je een mengelmoes van schrijfstijlen, gaten in de logica, minder congruentie en meer twijfels hebt dan je daarvoor had. De aangetaste congruentie is altijd bijna onzichtbaar voor jou als auteur, maar wel degelijk duidelijk voor de lezer. Je wil dat echt voorkomen. Wat je wil, is werkelijk waardevolle feedback, toch?

Hoe zorg je dat je feedback krijgt die superwaardevol is?

Feedback ontvangen die super waardevol is en jouw content nog beter maakt, voordat je gaat publiceren, is precies wat je voor ogen hebt. Dus met dat doel voor ogen, kun je deze tien eenvoudige stappen zetten om jouw focus op feedback te vinden en te ontvangen wat je nodig hebt.

  1. Hou je doel voor super waardevolle feedback voor ogen.
  2. Noteer de drie belangrijkste aspecten waar je feedback op wil ontvangen. Dit kan van alles zijn waar jij hulp bij nodig hebt, zoals grammatica, logische volgorde, spelling, terminologie, structuur, helderheid, stijl en missende informatie etc.
  3. Selecteer drie mensen die je kent en vertrouwt en selecteer ze op vaardigheden die passen bij de drie belangrijkste aspecten die je bij 2. hebt genoteerd. Zorg dat je ze selecteert op de vaardigheden die jij in hen waardeert en die zij met plezier inzetten. Ik bedoel daarmee: ik ben goed in spelling, maar ik hou niet van het redigeren van teksten… dus vraag me alsjeblieft niet om redactiewerk te doen. (Geloof me, ik heb hier echt van geleerd.)
  4. Vraag de mensen die jij hebt geselecteerd om specifieke feedback te geven op één van jouw drie elementen, en doe dit via een geschreven bericht – via whatsapp, sms, facebook messenger, e-mail – zolang het maar schriftelijk is. Dat is wat het helder maakt. Bovendien krijg je zo geen conflicterende feedback, en zul je de belangrijkste onderdelen hebben getackeld.
  5. Geef deze geweldige mensen een heldere beschrijving van de belangrijkste feedback die jij van hun wil ontvangen.
  6. Verwerk de feedback.
  7. Stel aanvullende vragen, indien nodig.
  8. Lees na je aanpassingen de nieuwe tekst hardop aan jezelf voor.
  9. Pas aan waar nodig.
  10. Sla je tekst op, publiceer en deel het!

O, en dan is er nog iets: besteed meer aandacht aan vragen, opmerkingen en feedback van je ideale lezer en jouw specifieke doelgroep dan van wie dan ook. Zij zijn de mensen voor wie je schrijft en wie jij van dienst wil zijn.

Kijk, zo vind je jouw focus op feedback en deze eenvoudige routine voor het vragen en ontvangen van super waardevolle feedback werkt voor mij altijd. Ik wens jou dezelfde ervaring. Jouw feedback focus voorkomt stress stress en maakt teksten schrijven een stuk makkelijker.

~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ 

Schrijf voor je BedrijfWil jij graag je boek voor je bedrijf schrijven?

Ik wil jou ondersteunen bij het schrijven van jouw boek waarmee jij de schrijver in jezelf ontdekt. Zodat jij de diepe wens om je boek te schrijven ook daadwerkelijk in het komende jaar uit laat komen.

Het Schrijf voor je Bedrijf programma dat ik heb ontwikkeld is juist voor jou, als zelfstandige, omdat ik zeker weet dat ik jou daarin kan ondersteunen. Ik wil dat je dat niet langer uitstelt…

Je bent daarom van harte welkom om op deze ochtend die is bedoeld voor jou zodat je kunt ervaren om met mij jouw boek dit jaar daadwerkelijk gaat schrijven en uitgeven. Uiteraard ben je van harte welkom, maar ik wil graag dat je erover nadenkt hoe jij en ik samen de volgende stap gaan maken. Want deze dag is bedoeld om te komen ervaren hoe ik je kan ondersteunen.

Wil jij graag je boek schrijven? Meld je dan hier aan.

Live, Love & Leave your Legacy
Saskia
xx