Twijfel jij wel eens over de titel?

Schrijven is mij met de paplepel ingegoten. Ik liet me bij de volgorde waarin ik schreef jarenlang leiden door de volgorde waarin men dingen leest. Ik begon dus altijd met de titel. Daar ging veel tijd in zitten en ging ook vaak gepaard met twijfel.

Pas toen het tijdperk van personal computers aanbrak, viel bij mij het kwartje. De volgorde waarin iemand leest kon ik dankzij een tekstverwerker loskoppelen van mijn schrijfvolgorde. Wat een opluchting was dat. Dat was ook het moment waarop ik inzag dat een boek niet één titel heeft, maar twee. Dat scheelt veel tijd en lost elke vorm van twijfel op. Zou dit jou ook kunnen verlossen van twijfel?

Hoe kies je die twee titels?

TIP 1 – Hou helder voor ogen dat er twee titels zijn van jouw boek: je werktitel en je eindtitel. Ook hier is het perspectief bepalend: de werktitel is er voor jou, de eindtitel is er voor je lezers.

TIP 2 – Je werktitel kies je aan het begin en is voor jou een helder baken voor waar je boek over gaat. Je kiest die dus uitsluitend voor jezelf, om jou te ondersteunen bij het bepalen van de onderwerpen in je boek, bij de opbouw van je boek en bij het daadwerkelijk schrijven van je boek.

TIP 3 – Verwerk in jouw werktitel wat jij wil dat je lezers bereiken of ontvangen. De belofte die in je werktitel zit is de belofte die jij aan jezelf doet.

TIP 4 – Zodra alles is geschreven, weet je zonder twijfel precies welke belofte jij aan je lezers hebt ingelost… en daarmee is jouw eindtitel snel gevonden.

Liever luisteren dan lezen?

Dat kan ik me goed voorstellen. Daarom heb ik dit blog ingesproken. De luistertijd is 02.01 minuten.

 

Hier is de audio ook in het Engels met een luistertijd van  02:17 minuten.

 

~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ 

 

 

 

 


Wil jij je boek schrijven?
Ben jij een ondernemer en beelddenker of wordt je gehinderd door woordblindheid? Dan laat ik je graag de schrijver in jezelf ontdekken. Zodat jij jouw wens om je boek te schrijven ook daadwerkelijk uit laat komen. Kom kennismaken!

Je kunt ook mijn Telegram-kanaal volgen: https://t.me/saskiavanderiet

Live, Love & Leave your Legacy
Saskia
xx