de taal van je moeder

De taal die jouw moeder gebruikte

Vandaag, 13 augustus 2019, is het precies 90 jaar geleden dat mijn moeder werd geboren. Ze overleed zo’n 18 maanden geleden, na een waardevol, enerverend en vervullend leven. Voor mij was ze altijd een levend voorbeeld, en vandaag deel ik dit bericht over haar via sociale media. Toch wil ik ook iets anders benoemen, gebaseerd op mijn passie voor woorden en taal, en vooral omdat voor de meesten van ons geldt dat je moeder een oneindige invloed heeft gehad op jouw taalgebruik.

Wat is de impact daarvan op jou?

Als kind heb je eigenlijk geen flauwe notie van de invloed die het taalgebruik en de taalvaardigheid van jouw moeder op jouw heeft. Toch besteedde ik daar al vanaf jonge leeftijd steeds meer aandacht aan. En op mijn 27e verhuisde ik naar Engeland om daar als bouwkundig ingenieur te werken. Ik kon vloeken als een bootwerker – bouwjargon, noemde ik dat. En de mogelijkheden in het Engels voor het vloeken zijn oneindig veel groter dan in het Nederlands, kan ik je verzekeren. Vloeken betekende niets voor mij, ik paste me mijzelf alleen maar aan, aan de taal van de mannen. Dat dacht ik, tenminste. Tot die ene dag, waarop ik ineens besefte dat er wel degelijk verschil was tussen vloeken in het Nederlands en vloeken in het Engels. “WTF?”, denk je nu vast… Ik voelde namelijk geen enkele schaamte of gêne wanneer ik in het Engels vloekte… maar daar voelde ik wel degelijk iets van als ik dat in het Nederlands deed. Wat betekende dit nu eigenlijk? Vanaf dat moment lette ik meer op wat ik zei, en waarom ik dat zei. Eerst alleen verbaal, maar al snel ook schriftelijk. Ik ontdekte al snel dat ik een deel van mijn woorden, uitspraken en taalgebruik ‘leende’ – of moet ik zeggen een behoorlijk deel – van mijn ouders. Nu, had ik echter een keuze. Het was prima om een deel van de taal van mijn ouders te gebruiken, dacht ik. Maar niet alles…

Bewust kiezen

Wat ik toen met grote interesse ging onderzoeken was het taalgebruik van mijn moeder. Zij was opgeleid als kleuterleidster, en later als hoofdonderwijzeres, en daarna zelfs ook als wiskundelerares. Zij wist als geen ander bewust te communiceren. Pas na mijn 30e besefte ik dat mijn moeder zelden of nooit ontkennende zinnen gebruikte. Zij zei eerder “Saskia, stop maar met huilen” in plaats van “Niet huilen, Saskia”. Toen ik nog klein was, laat dat duidelijk zijn. Deze aandacht voor detail als het gaat om taalgebruik, heb ik mijn hele leven toegepast. Steeds bewuster. Ik ben dus heel nieuwsgierig hoe dit voor jou is geweest, als kind van jouw ouders. Ik ben daar oprecht benieuwd naar, en hoor graag van je hoe dit voor jou was. Ik wens je uiteraard fijne herinneringen aan je vroege jeugd, en aan de invloed die jouw ouders op jouw taalontwikkeling en taalgebruik hebben gehad. Het is zeker de moeite waar om onder de loep te nemen hoe dit jouw teksten voor je bedrijf heeft beïnvloed: je blogs, je webteksten, je e-mails en de berschrijving van je venementen. Ontdek op die manier hoe je ongemerkt het taalgebruik van jouw ouders hebt overgenomen. Zou jij graag bewust willen schrijven? Vanuit je eigen intuïtie, je normen en waarden en je hele levensreis? Dan wil ik je van harte uitnodigen om met mij te komen schrijven voor je bedrijf.

  ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . ~ ~ . _ . 

Schrijf voor je BedrijfWil jij graag je boek voor je bedrijf schrijven?

Ik wil jou ondersteunen bij het schrijven van jouw boek waarmee jij de schrijver in jezelf ontdekt zodat jij de diepe wens om je boek te schrijven ook daadwerkelijk in het komende jaar uit laat komen. Het Schrijf voor je Bedrijf programma dat ik heb ontwikkeld is juist voor jou, als zelfstandige, omdat ik zeker weet dat ik jou daarin kan ondersteunen. Ik wil dat je dat niet langer uitstelt…

Je bent daarom van harte welkom om op deze ochtend die is bedoeld voor jou zodat je kunt ervaren om met mij jouw boek dit jaar daadwerkelijk gaat schrijven en uitgeven. Uiteraard ben je van harte welkom, maar ik wil graag dat je erover nadenkt hoe jij en ik samen de volgende stap gaan maken. Want deze dag is bedoeld om te komen ervaren hoe ik je kan ondersteunen. Wil jij graag je boek schrijven? Meld je dan hier aan.

Live, Love & Leave your Legacy
Saskia
xx