Wat gebeurt er bij het teruglezen van je eigen tekst?

Lang was ik mijn eigen criticus en mijn eigen redacteur over mijn teksten. Het was nooit goed genoeg. Daar hebben veel ondernemers last van bij het schrijven. En als je dat herkent, dan herken je hoogstwaarschijnlijk ook dat je dit vaak denkt, blijft denken en dat het je weerhoudt van het schrijven. Tijd voor een andere keus. Tijd om met plezier en vertrouwen te schrijven.Liever luisteren dan lezen? Deze audio duurt zo’n twee-en-een-halve minuut.

Als je terugleest wat je zelf hebt geschreven, wat gebeurt er dan met je?

Mijn conclusie is dat we allemaal een onbewuste misvatting hebben, namelijk dat jij als schrijver de persoon bent die moet beoordelen of je tekst goed is. Daarin ligt verscholen dat je de (onbewuste) overtuiging hebt dat je voor jezelf schrijft. Niets is minder waar! Je schrijft niet voor jezelf, je schrijft voor je lezer! Dus die lezer moet het ‘goed’ vinden. Jij niet. Jij hoeft er alleen maar achter te staan wat je boodschap is Het is tijd voor een ander perspectief: jij bent de uitsluitend de schrijver. Het corrigeren, redigeren en beoordelen is aan anderen. De enige die werkelijk beoordeelt of jouw woorden waarde hebben is je ideale lezer. De mensen die jij met jouw expertise wil bereiken en helpen en die dat ook met jouw willen doen.

Hoe kun je wél vertrouwen op jouw eigen tekst?

Tussen het moment van schrijven en het moment van lezen zit ruimte en tijd. Daarin regel je eventuele tekstcorrectie en redactie. Het liefst door een ander, die zonder oordeel kan spiegelen. Jij hoeft alleen maar achter je eigen inhoudelijke boodschap te staan.

Wat daarbij helpt, is je te realiseren dat wij mensen – en ik net zo goed – anders omgaan met wat we zeggen dan met wat we schrijven. Je kunt de keus maken te schrijven zoals je spreekt. Dus zonder redactie, schrappen, woorden uitgummen, de backspace gebruiken en herformuleren wat je hebt geschreven. Wanneer je dat doet, wordt het schrijven voor jezelf niet alleen veel leuker en simpeler. Je bent dan altijd gegarandeerd congruent, en laat dat nu het geheim zijn van aantrekkelijkheid. Je lezers zullen je horen spreken in je teksten en de mensen die je ontmoeten zullen je herkennen vanuit je teksten.

Deel dit vooral ook met de connecties in jouw warme kring.Wie weet hoe blij je ze daarmee maakt!

Ik wens je veel schrijfplezier!

 

 

PS – Heb jij al gehoord van de 6 P’s van het schrijven?Zes P’s geven je inzicht in de keus welke P’s je zelfstandig doet en welke met P’s met iemandsamen. Lijkt dit je wat? Vraag ze hier kosteloos aan!

Meer podcasts luisteren? Hier vind je ze!